В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото

...
В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото
Коментари Харесай

Втора вълна на безработица - през септември или октомври

 В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на рецесията броят им беше към 201 000. Нарастването е с към 83 000 души ", изясни общественият министър Деница Сачева.

Според нея има огромна динамичност на пазара на труда, защото 67 000 души са намерили работа. Тя е на мнение, че е мъчно да се предвижда по какъв начин ще се развиват събития. Според Сачева, в случай че има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври.

" Работим с това, че ще приключим годината, планирано, с към 6,5% безработица. Тоест ще имаме растеж с към 2,5 % в  сравнение с предходната година. Правим всичко допустимо да понижим този %, за това предлагаме ограничения в най-засегнатите браншове ", изясни тя.

Поради тази причина държавното управление насочвали ограниченията към бранш " Транспорт " и " Туризъм, защото те били най-засегнати от рецесията, изясни общественият министър.

" Това, което ще се опитаме да създадем, е да подкрепим заетостта, без да имаме поради натоварването. Хората имат най-различни проблеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли към мярката 60/40 да се добавя с 290 лева, с цел да доближи равнищата 80/20 за тези браншове ", изясни Сачева. Според нея това ще помогне за заетостта и за това, хората да останат на работа.

Тя е на мнение, че България е безвредна страна и това е заложено в рекламната акция.

" Има и още една мярка - 50 млн. лева ще се провиснал за туризма, с цел да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в областта на туризма и са изгубили работата си, да могат да бъдат наети назад, да получават 610 лв. от страната. За работодателя остават единствено осигуровките. 26 000 са общо тези, които се записаха в Бюрото по труда от бранш " Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм ". До този миг към 7000-8000 от тях са намерили работа ", съобщи Сачева пред " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР